Türkiye’nin en büyük hipodromu özelliğine sahip olan Diyarbakır Hipodromu’nda at yarışı heyecanı yarın başlıyor.
Türkiye Jokey Kulübü’nce yaklaşık 5 yıl önce Çınar ilçesine 6, Diyarbakır kent merkezine ise 26 kilometre uzaklıktaki Beşpınar Köyü’nde bin 500 dönüm alan üzerinde yapımına başlanan, 3 yıldan bu yana da hizmet veren Türkiye’nin en büyük hipodromu olma özelliğine sahip Diyarbakır Hipodromu 6 Eylül’de Valilik Kupası koşusu ile kapılarını at yarışı tutkunlarına açıyor.
Hipodromdaki at yarışları sezonu, yaklaşık 4 ay sürecek ve her hafta perşembe günü yarış yapılacak. Hipodromda, toplam 16 yarış gününde 55’i İngiliz, 57’si de Arap olmak üzere toplam 112 koşu yapılacak. 6 Eylül’de Valilik Kupası koşusu ile başlayacak sezonda, 20 Eylül’de “1.Uluslararası Karpuz Festivali Kupası” koşusu, 8 Kasım’da “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kupası” koşusu, 8 Kasım’da da “Diyarbakır Surları Kupası” koşusu yapılacak. Sezon 27 Aralık’ta sona erecek.
Diyarbakır Hipodromu Müdürü Yılmaz Çelik, at neslinin ıslahını ve yetiştiriciliği teşvik etmek, bölge halkına ekonomik ve sosyal yönden katkılar sağlamak amacıyla kurulan Türkiye’nin en büyük hipodromunda, 20 metre eninde ve 1600 metre uzunluğunda kum pist, 1500 seyirci kapasiteli tribün, at hastanesi, padok, doping kontrol binası, kır kahvesi, nalbanthane ve 216 ahır pansiyonu bulunduğunu söyledi.
Çelik, geçmişinde olduğu gibi bölgede atçılığın yeniden canlanmasının sağlaması için 18 milyon lira bütçe ile kurulan hipodrom tesislerinde 600 kişinin istihdam edildiğini belirtti.
Sezonun yarın gerçekleştirilecek koşu ile başlacağını ifade eden Çelik, “Bu sezon 16 hafta süresince 112 koşu yapılacak. Sezon boyunca toplam 112 at yarışacak. Yarış sektörü Diyarbakır ve tüm bölgede gün geçtikçe değer kazanıyor. Diyarbakır Hipodromu’nu kısa zamanda bölgenin cazibe merkezi haline getirmek için çalışıyoruz” dedi.
En fazla ağaçlandırılan hipodrom
Çelik, Diyarbakırlı at sahiplerinin bir dernek çatısı altında bir araya gelerek atçılık sektörünü daha profesyonel anlamda geliştirmek ve hak ettiği yere getirmek için ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.
Halkı hipodrom ile buluşturmak amacıyla da çalışmalar yürüttüklerine dikkati çeken Çelik, şöyle dedi:
“Bu kapsamda iki yılda 8 bin ağaç dikimi yapıldı. Bugüne kadar 140 dekar alan ağaçlandırıldı. Türkiye’nin en büyük hipodromu unvanına sahip Diyarbakır Hipodromu aynı zamanda en fazla ağaçlandırılan hipodrom olma özelliğine sahip. Bu alanının 40 dekarı piknik ve mesire alanı olarak düzenlenerek bin 700 ağaç dikimi gerçekleştirildi. Hipodrom yerleşkesinin tamamının büyük volkanik taşlardan oluşması sebebi ile alanın taşlardan temizlenmesi için kamu kurum ve kuruluşlardan destek talebinde bulunduk. Vali Mustafa Toprak’ın talimatı ile İl Özel İdaresi ve DSİ 10. Bölge Müdürlüğü’nün sağladığı iş makineleri ile yaklaşık 3 ay gibi bir sürede bu arazi taşlardan arındırılıp 8 bin fidan dikimi gerçekleştirildi.”
Kente ekonomik katkısı
Çelik, Diyarbakır’da atçılığın sosyal yaşama olduğu kadar ekonomiye de büyük oranda katma değer sunduğunu söyledi.
Hipodromun, Çınar Belediyesi’nin mücavir alanında yer aldığından ilçeye ‘Eğlence Vergisi’ adı altında çok büyük katkı sunduğuna dikkati çeken Çelik, “Yarışların müşterek bahis geliri ile ülke ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar dolar katma değeri söz konusu. Bunun büyük bir kısmı ülke ekonomisine geri dönüyor. Hipodromun açıldığı ilk yıl 2009’da belediyeye yaklaşık 750 bin lira olmak üzere 3 yılda kurulu bulunduğu Çınar ilçesine ise eğlence vergisi adı altında 3 milyon 726 bin lira kaynak aktarıldı. Bu son derece önemli bir katma değer yaratıyor. Çınar ilçesine Şanlıurfa ve Elazığ hipodromları düzeyinde katkı sağlıyoruz. Sezonda yaklaşık 600 kişiye istihdam sağlayan hipodrom bölge insanına yeni bir iş imkanları sağlayarak, halkın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunuyor” diye konuştu.
Kaynak: Hurriyet.com.tr – 05.09.2012