Hürriyet Gazetesi’nin 21 Nisan 2008 tarihli haberi: Son birkaç yıldır yatırımlara ve projelere hız veren Türkiye Jokey Kulübü (TJK) organize ettiği at yarışlarından 2007 yılında 1 milyar 500 bin dolar gelir elde etti. 1 milyon kişinin oynadığı at yarışları geçen yıl 750 milyon dolar ikramiye dağıttı. Önümüzdeki 10 yıl için yeni projeler hazırlayan TJK, 2017‘de 1 milyar dolar ihracat hedefliyor.
Yeni şans oyunları ile prestij kaybeden ancak yapılan yatırımlar ve tanıtım çalışmalarıyla eski günlerine geri dönmeye başlayan Türkiye Jokey Kulübü‘nün (TJK) organize ettiği at yarışları bugün dev bir sektör haline geldi. 1 milyon kişi tarafından oynanan ve yılda 1.5 milyar dolar ciroya ulaşan at yarışları geçtiğimiz yıl tam 750 milyon dolar ikramiye dağıttı. At sahipleri ise bu yarışlardan 150 milyon dolar gelir elde etti. Yaklaşık 100 bin kişinin istihdam edildiği sektörün önümüzdeki 10 yıllık hedefi ise 1 milyar dolar ihracat ile 10 milyar dolarlık ciroya ulaşmak.
5 BİN AT KOŞUYOR: Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, 330 harada 15 bin atın bulunduğunu bunların 5 bin tanesinin yarış atı olduğunu belirterek sektör hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Yarış atlarının yüzde 60‘ı İngiliz yüzde 40‘ı Arap atlarıdır. Bu atlar 2007 yılında 1 milyon kişiye 750 milyon dolar kazandırdı. 5 binden fazla at sahibi bulunuyor. 492 jokeyimiz var. At yarışı endüstrisi yaklaşık 100 bin kişiyi istihdam ediyor. 7 hipodromda koşular aralıksız sürüyor ve sektör her geçen gün büyüyor.”
İHRACAT HEDEFİ: Yasin Kadri Ekinci, TJK‘nın 2017 yılı için çok iddialı hedefleri bulunduğunu belirterek yeni projelerini ve hedeflerini şöyle anlattı: “10 yıllık bir program hazırladık. Bu programda iddialı hedeflerimiz var. Koşular şu an 7 hipodromda gerçekleşiyor. Bunun sayısını artırıp hipodromların çok amaçlı kullanılmasını sağlayacağız. 2017 yılı için 10 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı planlıyoruz. Tabi bu rakamlara ulaşırken ihracat için çalışmalarımıza hız vereceğiz. Şu an neredeyse yok denebilecek olan ihracatı 10 yıl içerisinde 1 milyar dolara çıkaracağız. Bu rakamlar istihdamı da doğrudan etkileyecek ve at yarışı endüstrisi 200 bin kişiye istihdam sağlayacak.”
AT SAHİBİNE DESTEK: Sektörü sadece at yarışlarıyla değerlendirmemek gerektiğinin altını çizen Ekinci şu bilgileri verdi: “Bu işlere profesyonel yaklaşmak gerekiyor. Dev bir sektör haline gelen atçılık önümüzdeki dönemde ihracata başlamalı. Ancak bunun için yurtdışındaki yarışlara katılıp, bu yarışlarda başarı göstermeliyiz. Biz bu tür yarışlar için at sahiplerine destek veriyoruz. Özellikle Türkiye‘nin doğu bölgelerinde at yetiştiriciliğini teşvik etmemiz gerekiyor.”
Antalya‘da uluslararası yarışlar düzenlenecek: Önümüzdeki dönemde Antalya‘da uluslarası at yarışlarının yapılacağı bir hipodrom yatırımı bulunduğunu anlatan Yasin Kadri Ekinci, “1100 dönüm arazi üzerine kurulacak hipodromda çok amaçlı ve turizme hizmet verecek bir proje gerçekleştireceğiz. Dubai‘deki gibi yarışlar günlerce sürecek ve yabancılar atlarını getirip koşturabilecek. Antalya hipodromunun 2010 yılında tamamlanması planlanıyor” dedi.