Mersin’de ortaöğretim öğrencileri arasında şans Oyunlarıyla ilgili yapılan bir çalışma öğrencilerin yarıdan fazlasının şans Oyunu oynadıklarını gözler önüne serdi. TÜBİTAK’ın 712 projesi arasında sergilenmeye değer gördüğü “Orta öğretim öğrencilerinin şans Oyunları ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesi: Mersin il örneği” projesinde ortaya çıkan sonuçlar üzerine projeyi hazırlayan iki Öğrenci öneriler arasına “şans Oyunları kuponlarına TC kimlik numarası ile imzalı” olma şartının konulmasını istedi.
Mersin Merkez Ticaret Meslek Lisesi’nden 9. Sınıf öğrencileri Zeynep Kocadağ ile Çekdar Güzel, yaş sınırı 18 ile altındaki 353 öğrenciye 17 sorudan oluşan bir anket sundu. 4 lisede yapılan çalışmada, ankete katılan öğrencilerin yüzde 35,5’inin şans Oyunlarını “kötü bir alışkanlık” diye yorumladıkları belirlenirken yüzde 51,3’ünün şans Oyunu oynadıkları gözlendi. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 23,4’ü “Çok sevdiği bir şeyi almak” için şans Oyunu oynadığını belirtiyor. Oynama sıklığı haftada bir diyenlerin oranı yüzde 22,3’ü buluyor. Hergün oynayan öğrenciler ise yüzde 8,9’luk bir oranı kaplıyor. Öğrencilerin harçlıklarından ayda harcadıkları rakamlar ise şöyle: 10 liraya kadar yüzde 46,9, 50 lira ve üzeri ise yüzde 21,6’lık orana isabet ediyor. Başka dikkat çekici bir saptama ise şans Oyunu oynamayı kimden öğrendikleri ile ilgili “Aile”den diyenlerin oranı yüzde 42,9’u buluyor. Mersin Merkez Ticaret Meslek Lisesi’nden 9. Sınıf öğrencileri Zeynep Kocadağ, yapılan analizler sonucunda ortaöğretim öğrencilerinin yarıdan fazlasının şan Oyunu oynadıklarını bildirdi. Şans Oyunu oynayan öğrencilerin çoğunun düşük gelirli ailelerin çocukları olduğunun belirlendiği dile getiren Kocadağ, “Bu alanda yapılacak diğer çalışmalarla şans Oyunu oynayan öğrenciler daha iyi taranarak onlara psikolojik destek verilebilir.” dedi.
ÖĞRENCİLERİN ÖNERİLERİ İSE ŞÖYLE: Masum bir şekilde, meraktan başlayan bu Oyun isteği ileriki yaşlarda psikolojik olarak daha büyük sorunlara yol açabilir. İleriki yaşlarda kumar, başarısızlık gibi etkenleri beraberinde getirebilir. Şans Oyunu bayileri daha sıkı denetlenmeli, öğrencilerin ve ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir. Öğrencilerin spora olan ilgisi şans Oyunu oynayarak değil de onu spor oynamaya yönlendirerek arttırılabilir. Radyo Televizyon Üst Kurulunun medyada bu Oyunları teşvik eden yayınları denetlemesi gerekir.
Cihan Haber Ajansı – 30.03.2011