Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan protokolün yürürlüğe girmesiyle 10 ay önce iki ülke arasında 1 lira karşılığında başlayan kimlikle sınır geçişi sonrasında daha önce kapıda görülen TIR kuyruklarının yerini otomobiller aldı. Sınırın öte yakasından ucuz akaryakıt almak isteyenler ile eğlenmek ve gezi amaçlı Gürcistan’a geçmek isteyenler kilometrelerce otomobil kuyruğu oluşmasına neden oldu.
AYDA 190 BİN KİŞİ GEÇİŞ YAPIYOR
Sarp Sınır Kapısı’nda 31 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye ve Gürcistan hükümetleri arasında, iki ülke arasında kimlikle geçiş için imzalanan protokol 11 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Uygulama ile iki ülke vatandaşları 1 lira karşılığında karşılıklı sınır geçişlerine başladı. Kimlikle geçişle birlikte aylık ortalama 190 bin kişinin geçiş yaptığı Sarp Sınır Kapısı’nda TIR kuyruklarının yerini otomobiller aldı. Sarp Sınır Kapısı’ndan başlayarak kilometrelerce uzayan araç kuyruğu ile vatandaşlar 2 ile 6 saat arasında değişen sürelerde geçiş yapabiliyor. Sınırı geçen Türk vatandaşlarını Gürcistan’da casino ve disko gibi yerlerin tanıtım tabelaları karşılıyor.
KİMİ UCUZ AKARYAKIT VE SİGARA ALIYOR, KİMİ DE EĞLENMEK İÇİN GEÇİYOR
1.5 saattir beklemesine rağmen araç kuyruğunun ilerlememesinden yakınan İrfan Şahin, Ne zaman geçeceğimi de bilmiyorum. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. İzdihamın en az olduğu zaman bile ancak 3 saatte geçilebiliyor. Burada sınır ticareti yapan iş adamları var. Onlar da işlerine yetişemiyor. Geçiş sadece 1 lira olunca parası olan da olmayan da geçiyor. Kimi ucuz akaryakıt, kimi sigara almak, kimi de eğlenmek için geçiyorö derken, Ahmet Yılmaz ise, ? 2 saattir bekliyorum. Sadece ailece Batum’u görmek istedik diye yakındı.
1 LİRA YERİNE 100 LİRA ÖNERİSİ
Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu da, kimlikle geçişle birlikte Türkiye’den ayda ortalama 190 bin kişinin Gürcistan’a geçtiğini belirterek, kişi başı 200 lira harcanması halinde bunun 40 milyon liraya yaklaşan bir rakam tutacağını, bunun da bazı sosyal patlamaları beraberinde getireceğini belirtti. Kimlikle geçiş uygulamasında bazı sınırlamalar getirilmesi gerektiğini ifade eden Ofluoğlu, şöyle konuştu
‘Kapıda küçük araçlar artık kuyruklarda bekliyor. Bu yoğunluk ticari araçların geçişin de etkiliyor. Kimlikle geçiş yapanların sayısı ayda 190 bini aştı. Bu rakamın daha da artacağı görülüyor. Gürcistan’a geçenler kumarhane ve bazı eğlence mekanlarına gidiyor. Kimi vatandaşlarımız ise Türkiye’ye göre ucuz olan sigara ve mazot alıyor. Burada devletimizinde kaybı söz konusu oluyor. O nedenle kimlikle geçiş 1 lira yerine 100 lira olmalı. Eğer olmazsa kısa bir süre sonra bölgede sosyal patlamalar yaşanabilir. Gürcistan her geçen gün zenginleşirken maalesef bölgemizde fakirleşme başladı. Şuan bölgede çay ve fındık hasadında sona geliniyor. Vatandaşlar çay ve fındık paralarını buralarda harcıyor. Birkaç ay sonra para kalmayınca sosyal patlama kaçınılmaz olacak.ö
KİMLİKLE GEÇİŞLERDE 90 GÜN KALINABİLİYOR
Kimlikle geçiş yapanlar, 90 gün boyunca geçiş yaptığı ülkede kalabiliyor. İki ülke vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri, yalnızca Türkiye ile Gürcistan arasında geçerli oluyor, üçüncü ülkelere seyahatler için pasaport şartı aranıyor. 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecek olanlar ise pasaport kullanmakla yükümlü bırakılıyor. İki dilde yazılan form üzerine giriş çıkış damgaları tatbik edilerek karşılıklı geçiş yapan Türk ve Gürcistan vatandaşları, bu belgeleri Türkiye’de ve Gürcistan’da bulundukları süre içerisinde beraberinde taşıyor.
Kaynak: DHA – 17.09.2012