RİZE Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Türkiye ile Gürcistan arasında karşılıklı pasaportsuz sınır geçişlerinin başlamasıyla birlikte geçen yıl ocak ayında 20 bin olan Gürcistan‘a çıkış rakamının bu yılın aynı döneminde 4 kat artarak 80 bine ulaştığını söyledi. Yaptıkları yüzeysel araştırmaya göre bölgeden kumara ayda 7 milyon dolar kaynak gittiğini iddia eden Ofluoğlu, yeniden pasaportlu geçişlere dönülmesini istedi.
Seyahat ve ticaret özgürlüğüne karşı olmadıklarını ancak bölge için bir kumar tehlikesi bulunduğunu belirten Ofluoğlu, buna da bir şekilde önlem alınması gerektiğini vurguladı. Ofluoğlu, “Kumar oynayanlar için pasaportla çıkışta verilen 15 lira büyük para değil. Ancak pasaport üzerindeki giriş çıkış damgası kişinin nereye, kaç defa gittiğini gösterir. Bu da kişi üzerinde aile baskı oluşturur. Ama bugün geçişler nüfus kağıdı ile olduğu için kişi ayrı bir yere gittiğini söyler ama gider kumar oynar. Bu nedenle tekrar pasaport ile geçiş düşünülebilir” dedi.
KİMLİKLE GEÇİŞTEN SONRA ÇIKIŞLAR 4 KAT ARTTI
Ofluoğlu, bölge ekonomisinin büyük zarar görmeye başladığını ifade etti. Ofluoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“2011 yılının ocak ayında 20 bin kişi Türkiye‘den Sarp Sınır Kapısı‘nı geçerek Gürcistan‘a çıkış yaptı. Ancak bu rakam 2012 yılının Ocak ayında tam 4 katına çıktı ve 80 bine ulaştı. Bu insanların tamamı kumar oynamaya gidiyor diye bir iddiamız yok. Batum‘ un bu gelişmesine de karşı değiliz. Batum Avrupa‘nın kumar merkezi olsa bu çok daha iyi olur. Bize de faydası olur. Ama Türkiye‘nin kumar merkezi olursa bizim açımızdan son derece sakıncalı. O nedenle pasaportlu geçiş yeniden düşünülmeli. Gürcistan‘a geçişlerin kontrollü olmasında yarar var. Belki bir süre daha bu durum gözlenebilir ama bu trend bu şekilde devam ederse mutlaka bir önlem alınması gerekir. İnsanlar çapkınlık yapacaksa her yerde yapabilir. Kimsenin özel hayatına karışacak değilim. Herkesin özel hayatı kendine. Neticede bu kumar hakikaten aileleri yıkan büyük bir illet. İnsanların çoluk çocuğunun rızkını gidip kumar makinelerine vermemesi lazım.”
BÖLGEDEN KUMARA AYDA 7 MİLYON DOLAR GİDİYOR
RTSO Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, kimlikle geçiş döneminden önce de Batum‘da kumarhanelerin olduğunu ancak bu kadar fazla çıkış yapılmadığını ifade etti. Ofluoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Birdenbire çıkışlar anormal şekilde arttı. Batum‘daki gazinoların sayısı da her geçen gün artıyor. Gürcistan‘ın içişlerine karışma hakkımız yok. O insanlar orayı turizm ve kumar merkezi olarak planlamışlar. Buna saygı duyuyoruz. Ancak bizde kendi insanlarımızı uyarmak durumundayız. Yaptığımız yüzeysel bir araştırmaya göre ayda 7 milyon dolar gibi bir kaynak bölgemizden oraya gidiyor. Bu çok önemli bir rakam. Bir yanılma payı olabilir. Çünkü bu yüzeysel bir araştırma ancak çok fazla yanılacağımızı zannetmiyorum. Bu rakam 6 milyon dolara düşer 5‘e düşmez. Belki zamanla bu iş bölgemizin lehine dönecektir. O bölge Avrupa ve dünyaya açıldığında belki çok daha zenginleşecektir ve bölgemize kaynak kayması da olabilecektir. Ben bugünkü görüntüyü söylüyorum. İleriye doğru ne olur bunu zaman gösterecek. Ama bu süreç takip edilmeli ve bizden oraya kaynak akımı devam ediyorsa mutlaka bir önlem alınmalı.”
KİMLİKLE GEÇİŞ DÖNEMİ
Türkiye‘nin Kafkaslara açılan Artvin‘in Hopa İlçesi‘ndeki Sarp Sınır Kapısı‘nda 31 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye ve Gürcistan hükümetleri arasında, iki ülke arasında kimlikle geçiş için imzalanan protokol 10 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Uygulama nedeniyle Sarp Sınır Kapısı girişinde, Hopa Kaymakamlığı tarafından kimlikle geçiş için irtibat bürosu oluşturuldu. Burada kimliklerini ibraz eden vatandaşlar 1 lira karşılığında aldığı formu doldurarak Gürcistan‘a geçiyor. Kimlikle geçiş yapanlar, 90 gün boyunca geçiş yaptığı ülkede kalabiliyor. İki ülke vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri, yalnızca Türkiye ile Gürcistan arasında mümkün oluyor ve üçüncü ülkelere seyahatler için geçerli pasaportların kullanılma şartı aranıyor. 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecek olanlar ise pasaport kullanmakla yükümlü kılınıyor. İki dilde yazılan giriş çıkış formu üzerine giriş çıkış damgaları tatbik edilerek karşılıklı geçiş yapan Türk ve Gürcistan vatandaşları, bu belgeleri Türkiye‘de ve Gürcistan‘da bulundukları süre içerisinde beraberinde taşıyor.
Kaynak: Hurriyet.com.tr – Muhammet KAÇAR/RİZE – (DHA) – 23.03.2012