Hürriyet Ege’den Nedim Bubik’in 14 Ekim 2008 tarihli köşe yazısı: Çok önemli, özellikle 18 yaşından küçük çocuğu olan, herkesi yakından ilgilendiren bir konuya değineceğim bugün.
Artık valilik mi ilgilenir, Milli Eğitim mi, yoksa Emniyet mi bilemem. Bugünkü konumuz, “İddaa.” Aman, yanlış anlatmış olmayayım, “Şöyle oynarsanız parayı götürürsünüz” gibi bir formülüm yok. İşin aslı, nasıl oynandığını da bilmiyorum. Ama, çok önem verdiğimiz bir dostumuzun anlattıkları, İddaa yazmama neden oldu. Evet, “Anneler, babalar dikkat” diyorum ve aynen iletiyorum:
“Birçok yanardöner sloganlar. ‘Bilgi için tıkla, iddaa servisleri anında cebinizde’, ‘İddaa ile ilgili gelişmelerden haberdar olmak ister misin sorusu, kocaman bir EVET yazısı yanında.’ Seçenek bile sunmuyorlar. Sistem programı kolaylıkla elinizin altında, sanki herkes milyoner olacak. Oynayınca, garantili, sistemli. Ama ’18 yaşından küçüklerin oynaması yasaktır’ ibaresi en altta küçük ve okunamayacak biçimde yazılmış. İddaa’nın resmi web sitesi. Her şeyi öğretiyorlar size İddaa ile ilgili. Ancak 18 yaşından küçüklerin nasıl etkileneceği, oynamaya alışan çocukların nasıl kurtarılacağı bilinmiyor. Ya da sonuçlarının ne olacağını.
Oğlum geçen yıl liseye başladı. O zamana kadar evimize ne at yarışı kuponu girmişti, ne de nasıl oynandığını bile bilmediğimiz İddaa kuponu. İlk başta zararsız bir hobi olarak gördük. Ancak bir süre sonra arkadaşlarıyla yaptığı konuşmaların çoğunun İddaa sonuçları, ne kadar kazandırdığı, ya a kaybettirdiğiyle ilgili olduğunu görmeye başladık. Ve bununla doğru orantılı olarak başta oynanan küçük rakamlar büyüdü, birkaç arkadaşla oynanmaya başlandı.
Bilgisayarda yapılan yazışmalar hep bunun üzerineydi. Bu durumda babalık ve vatandaşlık görevimi yaparak hem oğlumu uyardım, hem de Spor Toto idaresine rahatsızlığımı belirten bir mail gönderdim. 18 yaşından küçüklerin oynamasının ve oynatılmasının Spor Toto kuruluş maddelerine göre yasak olduğunu yazdım. Onlardan gelen yanıt ise kontrol etmeye başlayacakları ve en kısa zamanda önüne geçileceği şeklindeydi.”
Ve dostumuz soruyor: “Peki nasıl geçilecek?” Çoğu lise veya benzeri okulun çevresinde İddaa bayileri var. Elini kolunu sallayan kupon alıp bir güzel oynuyor. Hele üç, beş bir şeyler kazanılırsa, havadan gelen para tabii ki tatlı oluyor. Bir sonraki aşama, belki de at yarışları. Eee, taş atıp kol yorulmadan, yani havadan para gelince eğitim gerekli mi? Ve aşamalar böyle tehlikeli bir hal alır, geri dönülemez yola girilir.
Anneler ve babalar, aman dikkat. Bana yaşadıklarını aktaran dostum çok önemli bir ayrıntıyı da ekledi: Oğlu, bu işe bir arkadaşının etkisiyle başlamış. Onu da, çok eğitimli olan babası özendirmiş. Evet, bir baba 18 yaşından küçük çocuğunu İddaa oynamaya özendirmiş… İnanmak ne zor değil mi? Ama gerçek. Sonuç olarak bana aktarılan gerçek bir tehlike. Spor Toto ne yapar? Yineliyorum, valilik mi ilgilenir, Milli Eğitim mi, yoksa Emniyet mi bilemem. Ama bir önlem gerektiğine eminim ve ısrarcıyım.