Hürriyet Gazetesi’nin 19 Şubat 2008 tarihli haberi: Yasal dayanağı olmadığı gerekçesiyle ilki Danıştay tarafından iptal edilen, daha sonra yapılan ihalenin iptal davası Danıştay‘da süren İddaa‘da ufukta yeni bir kaos görünüyor.

Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu‘nda görüşülen tasarıda İddaa için yapılacak 1 yıllık ihale şartnamesinde, halen İddaa‘yı işleten şirkete avantaj sağlayacak unsurlar olduğu belirtiliyor.

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, spor müsabakalarına dayalı sabit ihtimalli ve müşterek bahis oyunlarında (İddaa) ihale sürecini yeniden düzenleyen tasarıyla ilgili raporunu tamamladı. 1 Mart 2008‘de sona erecek olan mevcut İddaa oyununun sözleşmesi, aynı şartlarla 1 yıl daha uzatılacak. Ancak, Meclis Alt Komisyonu‘ndaki bu tasarıda İddaa‘da yeni bir kaosa neden olacağı savunuluyor. Tasarının yasalaşma süreci, şubat ayı sonuna kadar tamamlanmazsa, İddaa bir kez daha durma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

TEK FİRMALI İHALE: Spor Toto‘nun 2003‘te yaptığı ve sadece tek bir firmanın katıldığı ihale, Danıştay tarafından ‘yasal dayanağı olmadığı‘ gerekçesi ile iptal edilmişti. Ancak ihalenin yapılması ve Danıştay tarafından iptal edilmesi arasında geçen süre içinde firmaya yaklaşık 700 milyon YTL‘lik ödeme yapıldığı belirtiliyor. Danıştay‘ın iptal kararı ardından ‘İddaa‘yı kurtarma yasası‘ olarak da anılan düzenleme ile Spor Toto bu kez 2007‘nin Mart ayında yine sadece aynı firmanın girdiği bir ihaleyle bir yıllık sözleşme imzalamıştı. Bu ihalenin iptali ile ilgili iptal davası da Danıştay‘da devam ediyor. Son sözleşmenin süresi şubat ayı sonunda bitiyor. Spor Toto yetkililerinin yeni bir ihaleyi açmakta gecikmesi nedeniyle, oyunların durmaması için hükümet sözleşmenin yasa ile uzatılması formülünü bulmuştu.

SEKTÖRDEN UYARI: Yetkililer Mart 2007‘de çıkan yasanın da yetersiz olduğunu farkederek yeni bir ihale yasısı çıkarmaya karar vermişler ve bu yasa tarasısı da Meclis‘te görüşülmeye başlanmıştı. Ancak sektör temsilcileri, yeni tasarıda da özellikle rekabeti engelleyecek ve daha önceki tüm ihalelere tek başına giren mevcut şirkete avantaj sağlayabilecek hükümlerin yer aldığı konusunda uyarıyorlar. Yetkililerin özellikle dikkat çektikleri konu ise, ön yeterlilik kriterlerinin sadece mevcut şirketi tarif edecek veya ona avantaj sağlayacak şekilde belirlenmiş olması.

KULÜPLERİN LEHİNE: Yetkililer, yasadaki aksaklıkların giderilmesi ile daha önce yapılanların aksine daha açık, şeffaf ve rekabete dayalı bir ihalenin yapılmasının, ek mali kaynaklar için büyük bir arayış içinde olan spor kulüplerinin lehine olacağını vurguluyorlar.

İhale denetim dışına çıkıyor

BAHİS oyunlarıyla ilgili yasa tasarısı metninde yer alan ‘risk yönetimi‘ tanımının sadece Türkiye‘de uygulanan bir şekilde formüle edilmiş olmasının, diğer ülkelerde başka risk yönetimi modelleri ile faaliyet gösteren büyük şirketlerin önünü tıkayacağı belirtiliyor. Tasarının ihale dışına itilecek isteklilerin olası itirazlarını ve hukuki ihtilaflarını azaltmak için tüm ihale sürecini Danıştay ve Kamu İhale Kurumu denetiminden çıkardığı belirtiliyor. İhaleye katılımı olumsuz etkileyecek diğer birçok faktörün yanısıra, alt komisyon tarafından işin teslim süresinin altı aydan dört aya çekilmesinin de mevcut işletmeciye buyük bir avantaj sağlayacağı kaydediliyor.