Bir odada gangsterlerin en kanlı işlerinin sansürsüz fotoğrafları duvarları süslüyor. Bir diğerinde ziyaretçilere silah doldurma dersleri veriliyor. Silahı yeterli görmeyenler için ilginç parçalar da mevcut: Bir kürek, bir çekiç, bir beyzbol sopası ve bir buz kıracağı. Karşınızda Gangster Müzesi’¦

Vegas yerel yönetimi, şehri çölün ortasında yoktan var eden gangsterlere vefa borcunu Sevgililer Günü Katliamı‘nın 83‘üncü yıldönümünde açılışı yapılan Gangster Müzesi‘yle ödedi.

Chicago‘da 14 Şubat 1929‘da Al Capone‘un liderliğindeki İtalyan Güney Yaka çeteleriyle, Bugs Moran liderliğindeki İrlandalı Kuzey Yaka çeteleri arasında yaşanan çatışmalarda yedi mafya üyesi ölmüştü. Olay tarihe Sevgililer Günü Katliamı olarak geçmişti.

Gangster Müzesi‘nde, bu tarihi olaydan geriye kalan otomatik silahlar, para tomarları ve üzerinde kurşun izleri olan tuğla bir duvar da sergileniyor.

GEÇMİŞTEN BUGÜNE MAFYA
Associated Press’in haberine göre, bilet fiyatları 18 doları bulan müzedeki galerilerde ayrıca Meksika‘daki uyuşturucu kartelleri, Bahamalar‘daki kara para aklama ağları, Çin‘deki merdiven altı üretim tesisleri ve Brezilya‘daki insan kaçakçılığı organizasyonları üzerinden mafyanın günümüze uzanan eli anlatılıyor.

Ancak muhtemelen müzenin en çok dikkat çekecek parçaları, patlamış arabaların ve şakağına kurşun sıkılmış cesetlerin fotoğrafları.

LAS VEGAS MAFYAYLA GURUR DUYUYOR
Las Vegas şehri, mafya geçmişiyle gurur duyuyor. Bugün Las Vegas Strip olarak bilinen karayolu gangsterler tarafından inşa edildi. İlk gece kulüpleri, oteller ve alışveriş merkezleri de mafya tarafından yaptırıldı.

Habere göre, kumarhane çalışanları ve müşterileri, mafyanın içki fiyatlarını düşük, şehir sokaklarını ise güvenli tuttuğu günlerin nostaljisiyle yaşıyor. Birçok otel, turistleri çekmek için mafya temalı animasyonlar yapıyor.

Mafya üyelerini savunmakla ün kazanan avukat Oscar Goodman üç kez belediye başkanı seçildi. Hatta mafya filmi “Casino”da kendisini canlandırdı.

FBI DA KATKIDA BULUNUYOR
Ancak 42 milyon dolara mâl olan Gangster Müzesi, Günah Şehri olarak da bilinen Las Vegas‘ın yasa dışı işlere yönelik tutkusuna yeni bir boyut kattı. O kadar ki FBI bile müzenin idaresine katkıda bulunuyor.

Gangster Müzesi‘nin meşruiyetini artırmak için yönetim kuruluna alınan eski FBI ajanı Ellen Knowlton, ‘Gerçeğin ortaya çıkmasını istedik’ diye konuştu.

Las Vegas‘ta geçen yıl da benzer bir mafya temalı müze açılmış ancak bilet satışlarının çok düşük olması dolayısıyla kısa süre içinde kapatılmıştı.

HER ŞEY ORİJİNAL
Yetkililer bu kez durumun farklı olacağına inanıyor. Zira Gangster Müzesi‘nde her şeyin orijinal olmasına dikkat edilmiş.

Örneğin, geçmişte federal mahkeme olarak kullanılan müze binasında, 1950‘li yıllarda organize suçlarla ilgili olarak yapılan 14 Senato oturumundan yedincisi gerçekleştirildi. 30 milyon kişinin seyrettiği bu oturumlar sayesinde, ABD‘liler ülkedeki organize suç ağları konusunda bilgi sahibi oldu.

Ancak ABD genelindeki iflas ve işsizlik rakamlarına bakıldığında Nevada eyaletinin en kötü durumda olduğu düşünüldüğünde, müze projesi bazılarının tepkilerine de neden oluyor. Muhafazakar görüşleriyle bilinen Nevada Politika Araştırmaları Enstitüsü‘nün başkanı Andy Matthews, ‘Bu riskli bir oyun’ diye konuştu.

Kaynak: Hurriyet.com.tr – Hürriyet Planet – 15.02.2012