Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) bünyesinde hizmet veren Bilgi İhbar Merkezine, en fazla internet sitelerindeki ‘müstehcen’ içeriklerle ilgili şikayet geldiği bildirildi.

TİB yetkililerinden alınan bilgiye göre, TİB bünyesinde 2007 yılında kurulan Bilgi İhbar Merkezinin ilgi alanına ‘katalog suçlar’ olarak tanımlanan, ‘intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu/uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama ve temini, Atatürk aleyhine işlenen suçlar’ gibi konular giriyor.

Vatandaşların, telefon, SMS ve e-posta aracılığıyla ihbarlar yaptığı Bilgi İhbar Merkezine, 2011 yılında vatandaşlar ve ilgili kurumlardan 207 bin 550 ihbar geldiği belirtildi. Gelen ihbarların yüzde 78’inin ‘müstehcenlik’ içeren sitelerle ilgili olduğu kaydedildi.

İhbarların dağılımı

Müstehcenliği, fuhuş ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar takip ediyor. Vatandaşlar genel olarak pornografik içeren sitelerle kumar suçu işlendiği iddia edilen siteleri merkeze şikayet ediyor. 2011 yılındaki ‘katalog suçlarla’ ilgili ihbarların sayısal dağılımı ise şu şekilde oluştu:

-Müstehcenlik: 120 bin 437
-Fuhuş: 13 bin 619
-Atatürk aleyhine işlenen suçlar: 8 bin 300
-Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama: 6 bin 733
-Çocukların cinsel istismarı: 3 bin 494
-Sağlık için tehlikeli madde temini: bin 144
-İntihara yönlendirme: 643
-Uyuşturucu/uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma: 119
-Katalog suçlar dışındaki ihbarlar: 53 bin 61

İhbarlar ilgili kurumlara iletiliyor

Aile sorunlarından çocukların ödevleriyle ilgili konular başta olmak üzere internet ortamına yönelik tüm sorunlar, merkez aracılığıyla TİB’e ulaştırılıyor. Yapılan ön inceleme sonrası diğer kurum ve kuruluşları ilgilendirdiği değerlendirilen ihbarlar, ilgili yerlere iletiliyor.

Yapılan bir ihbarın kategorisinin belirlenmesi, kaydedilmesi, değerlendirilmesi ve teknik analizinden sonra öz denetim çerçevesinde içeriği barındıran siteyle elektronik bilgilendirme yapılıyor. Bu sistem aracılığıyla, yaklaşık 100 bin içeriğin, erişim engelleme işlemine gerek kalmadan ilgili site sahipleri veya moderatörleri tarafından çıkartıldığı belirtildi. Erişim engelleme işleminin, son çare olarak başvurulan bir yöntem olduğu kaydedildi.

Merkezin asıl ilgi alanının ‘katalog suçlar’ olmasına rağmen, vatandaşlar tarafından ‘kişisel hakaret’, ‘terör’, ‘hayvan dövüştürme’, ‘kontör dolandırıcılığı’, ‘sahte ilaç iddiası’ gibi çok farklı konularda da şikayetler geldiği ifade edildi.

İnternet kullanıcılarının, katalog suçlar kapsamında gördükleri internet içerikleriyle ilgili ihbarlarını, söz konusu web adresini ve uzantısını (URL) tam ve eksiksiz olarak yazıp, ‘ihbar@ihbarweb.org.tr’ elektronik posta adresine ve 0312 582 82 82 telefon numarasına yapabilecekleri kaydedildi.

Ayrıca, ihbarların, tüm operatörlerden kısa mesaj yoluyla ‘1199’ numaralı mesaj servisi aracılığıyla da yapılabileceği belirtildi.

Kaynak: A.A – 20.02.2012